دانشگاه شیراز
دانشکده علوم
بخش زیست شناسی
پایان نامه جهت اخذ درجه کارشناسی ارشد فیزیولوژی جانوری (M.Sc)
عنوان:
اثرات دریافت اتوسوکسیماید در دوره تکوین بر اضطراب، افسردگی و آپاپتوز سلولی در هسته سجافی پشتی موش های صحرایی
استاد راهنما:
دکتر جعفر وطن پرست
اسفند ماه 1393
برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده پایان نامه درج نمی شود
(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
چکیده
اثرات دریافت اتوسوکسیماید در دوره تکوین بر اضطراب، افسردگی و آپاپتوز سلولی در هسته سجافی پشتی موشهای صحرایی
استفاده طولانی مدت از داروهای ضد صرع عوارض جانبی متعددی در بیماران مبتلا به صرع و همچنین در کودکانی که مادرانشان در دوران بارداری و اوایل دوره پس از تولد برای کنترل تشنج داروهای ضد صرع استفاده میکنند دارد. اتوسوکسیماید داروی انتخابی در درمان صرع غایب است که به طور عمده با مهار کانالهای کلسیمی نوع T عمل میکند. ما در مطالعه حاضر، اثرات دراز مدت دریافت اتوسوکسیماید در اواخر دوران بارداری و اوایل دوره پس از تولد را بر اضطراب و افسردگی در دوره بلوغ مورد بررسی قرار دادیم. موشهای صحرایی ماده حامله به سه گروه تقسیم شدند. مادران گروه کنترل در کل دوران حاملگی و شیر دهی آب معمولی را دریافت کردند. گروه شاهد از شروع روز پانزدهم حاملگی تا پایان روز هفت بعد از زایمان میزان 40 میلیگرم بر کیلو گرم ساخارین در روز به صورت محلول در آب معمولی دریافت کردند. مادران گروه آزمایش از روز پانزدهم حاملگی تا پایان روز هفت بعد از تولد میزان 20 میلیگرم بر کیلوگرم در روز داروی اتوسوکسیماید به همراه 40 میلیگرم بر کیلوگرم ساخارین به صورت محلول با آب دریافت کردند. ما از آزمونهای open field، ماز بعلاوه مرتفع و شنای اجباری بهترتیب برای مطالعه فعالیت حرکتی پایه، افسردگی و اضطراب استفاده کردیم. تستهای رفتاری در روز 60 بعد از تولد آغاز شدند. فعالیت حرکتی در دو گروه شاهد و آزمایش بیشتر از گروه کنترل بود، اگرچه این تأثیر در موشهای نر گروه آزمایش معنیدار نبود. در ماز بعلاوه مرتفع اتوسوکسیماید زمان ورود به بازوهای باز را در موشهای ماده کاهش داد که این مسئله اضطراب بیشتری را در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل نشان میدهد. در آزمون شنای اجباری زمان بیحرکتی در موشهای نر دریافت کننده اتوسوکسیماید در مقایسه با دو گروه دیگر کاهش معنیداری نشان داد و تعداد دفعات غوص بیشتر از موشهای گروه کنترل بود. تزریق درون صفاقی 10 میلیگرم بر کیلوگرم فلوکستین که یک مهار کننده بازجذب انتخابی سروتونین است طی یک دوره 24 ساعته قبل از تست شنای اجباری روز دوم تفاوت بین گروه آزمایش و کنترل را از بین برد. نتایج یافتههای ما نشان میدهد که دریافت اتوسوکسیماید در دوره تکوین میتواند شاخصهای رفتاری اضطراب و افسردگی را در موشهای بالغ تغییر دهد. به نظر میرسد ساخارین میتواند با فعالیتهای حرکتی با عملکردهای رفتاری تداخل نماید.
کلمات کلیدی: اتوسوکسیماید، ساخارین، تکوین، موش صحرایی، اضطراب، افسردگی، فعالیت حرکتی، آپاپتوز
فهرست مطالب
عنوان صفحه
1-2- طبقه بندی تشنجهای صرعی. 2
1-4- کانالهای یونی دخیل در صرع. 5
1-4-1- کانالهای کلسیمی T- Type. 6
1-5-1- مکانیسم عملکرد اتوسوکسیماید. 8
1-6- مکانیسمهای اساسی عوارض جانبی داروهای ضدصرع در دوران جنینی. 9
1-7-1- ارتباط صرع و افسردگی.. 11
1-7-3- ساختارهای مغزی مشترک در افسردگی و صرع. 12
1-7-4- داروهای ضدصرع و رفتارهای شبه افسردگی.. 14
1-7-5- نقص انتقال سروتونرژیک و افسردگی.. 14
1-8-1- تنظیم انتقال سروتونرژیک توسط فلوکستین.. 16
1-9-1- ارتباط هسته سجافی پشتی و افسردگی.. 18
1-10-1- نواحی مغزی دخیل در اضطراب.. 19
فصل دوم : مروری بر تحقیقات گذشته
2-1- اثرات جانبی دریافت داروهای ضدصرع بر تکوین و عملکرد مغز 11
2-2- عوارض مصرف اتوسوکسیماید و سایر مهارکنندههای کانالهای کلسیمی. 14
3-4- آزمون حرکتی Open field. 59
3-7- آمادهسازی محلولهای پرفیوژن. 64
3-7-1- پرفیوژن و خارج کردن مغز از جمجمه. 64
4-3- تأثیر دریافت اتوسوکسیماید بر آزمون شنای اجباری. 72
4-4- اثرات دریافت اتوسوکسیماید در دورهی تکوین بر ناحیهی سجافی پشتی. 78
منابع و مأخذ………………………………………………………………………. 86
فهرست نمودارها
عنوان صفحه
فهرست شکلها
عنوان صفحه
شکل 1-1- ساختار مولکول اتوسوکسیماید. 9
شکل1-2- ساختار مولکول فلوکستین.. 16
شکل 3-1- تست اسمیر (اسپرمهای موش صحرایی) 59
شکل 3-2- دستگاه تست فعالیت حرکتی.. 60
شکل 3-3- دستگاه ماز بعلاوه مرتفع.. 61
شکل 3-4- آزمون شنای اجباری.. 63
شکل 4-1- هسته سجافی پشتی در گروههای کنترل، شاهد و تیمار. 81
مقدّمه
1-1- صرع
صرع یک اختلال پیچیده عصبی میباشد که 1 تا 2 درصد از کلّ جمعیت جهان را مورد تأثیر قرار داده است. عفونتهای سیستم عصبی مرکزی، شوک عاطفی، اختلالات متابولیک، الکل، تومورهای مغزی و مشکلات عروقی مغز از مهمترین عوامل زمینهساز صرع هستند. صرع معمولاً قابل کنترل اما غیر قابل درمان است(Cascino, 1994) . تشنج مشخّصه اصلی صرع است و بیانگر فعّالیت نورونی غیرطبیعی و بیش از حدّ مغز میباشد که با یک الگوی خودبخودی، تکرار شونده و غیر قابل پیشبینی بروز میکند (Stafstrom, 2003). البته، تشنجی را مشخّصه صرع میدانیم که بدون عامل برانگیزنده خاصّی مثل افت قند خون و تب ظاهر شود.
طبقه بندی تشنجهای صرعی
طبقه بندی تشنجهای صرعی در سال 1981 توسط اتّحادیه بینالمللی مبارزه با صرع صورت گرفت (Okuma, 2004). این طبقهبندی بر اساس بیان بالینی تشنج و تصویر الکتروانسفالوگرام در طول و بین تشنجها به دست آمده است. تقسیمبندی عمده در این طبقهبندی شامل
تشنجهای جزئی و فراگیر است. در تشنجهای جزئی، تخلیههای الکتریکی غیرطبیعی در
ناحیهای موضعی از مغز شروع میشوند. علائم، وابسته به آن بخشی از مغز است که تحت تأثیر قرار میگیرد. این تخلیهها ممکن است موضعی باقی بمانند، یا ممکن است به سایر نقاط مغز گسترش یابند و تشنجها فراگیر شوند (تشنجهای فراگیر ثانویه[1]). در تشنجهای فراگیر، تشنجها در هر دو نیمکره مغز به طور همزمان شروع میشوند. تشنجهای جزئی بیشتر در این چارچوب شرح داده میشوند که اگر هوشیاری تحت تأثیر قرار نگیرد تشنج ساده[2] و اگر هوشیاری تحت تأثیر قرار گیرد تشنج پیچیده[3] نامیده میشود. تشنجهای فراگیر بیشتر بر اساس اینکه به چه شیوهای بدن را تحت تأثیر قرار میدهند توصیف میشوند، با این حال در همه آنها از دست دادن هوشیاری وجود دارد. اینها شامل تشنجهای غائب[4]، میوکلونیک و تونیک – کلونیک
میباشند (Morimoto et al., 2004). تشنج ژنرالیزه از نوع غائب که در اصل “Petit mal” نامیده میشود، یکی از چندین نوع تشنج است که در اواخر قرن هجدهم در فرانسه به عنوان”little illness” معرفی شد (Daly, 1968).
از هر هفده کودک مبتلا به صرع حدود ده کودک مبتلا به صرع غائب هستند. این اختلال عصبی در بین کودکان 5 تا 15 ساله که زمینه قوی ژنتیکی برای ابتلا به این بیماری را دارند شایعتر است. این بیماری به واسطه دورههای کوتاه ناخودآگاهی که در آن هوشیاری مختل میشود مشخص شده است. صرع غائب، فاقد دورههای تشنج شدید بوده و در ثبت الکتروانسفالوگرافی به صورت دورهای از فعالیت نورونی هماهنگ و یک الگوی اسپایک و امواجی با فرکانس تقریبی سه هرتزی مشخص میشود. تحریکپذیری بیش از حدّ قشر مغز و بر همکنش آن با تالاموس مولّد الگوی ریتمی شاخص صرع غائب در حلقه تالاموکورتیکال است که در آن دورههای فعالیت انفجاری ریتمیک، حاصل اختلال در فعالیت نورونهای گابائرژیک هستههای تالاموکورتیکال است که کانالهای کلسیمی نوع Tبا آستانه پایین یک نقش مرکزی در ایجاد این الگو ایفا میکنند (Coulter et al., 1989).
جهش در زیر واحد γ2 رسپتورهای GABAبا کاهش بیان این زیر واحد همراه خواهد بود. نتیجهاش کاهش وقایعی در قشر سوماتوسنسوری است که توسط رسپتور GABAA میانجیگری میشود و این امر مرتبط با صرع غائب در کودکان است
(Mcdonald et al., 2010).
به دلیل تعدادی از اختلالات مرتبط با تشنج غائب، درمان دارویی برای کودکان مبتلا به این بیماری موردنیاز است. در حال حاضر داروهای صرع غائب شامل والپروات سدیم[5]، اتوسوکسیماید[6] و لاموتریژین[7] است (Matricardi et al., 2014).
[1] Secondry generalized seizures
[2] Simple seizure
[3] Complex seizure
[4] Absence seizures
[5] Valproate sodium
[6] Ethosuximide
[7] Lamotrigine
تعداد صفحه : 90
قیمت :14700 تومان
بلافاصله پس از پرداخت لینک دانلود فایل در اختیار شما قرار می گیرد
و در ضمن فایل خریداری شده به ایمیل شما ارسال می شود.
پشتیبانی سایت : * asa.goharii@gmail.com
در صورتی که مشکلی با پرداخت آنلاین دارید می توانید مبلغ مورد نظر برای هر فایل را کارت به کارت کرده و فایل درخواستی و اطلاعات واریز را به ایمیل ما ارسال کنید تا فایل را از طریق ایمیل دریافت کنید.
*
در صورتیکه با پرداخت آنلاین مشکلی دارید می توانید مبلغ مربوط به هر فایل را به شماره کارت 6037991199500590 به نام خيريه محک واريز کرده و تصوير پرداختي و عنوان فايل درخواستي را به ایمیل asa.gohari@gmail.com
ارسال کرده تا فايل برایتان ارسال شود.